Fokhagyma

Számunkra fontos...

A fokhagyma tisztítási üzletágunkat 2010-ben vettük fel. Ugyanúgy, mint az almáinknál, a fokhagyma termelésénél is a Partnereink igényeinek kiemelkedő színvonalon történő kielégítését tűztük ki célunknak. A megvalósítás érdekében felmérjük a Vásárlóink minőségbeli követelményeit és azt a fejlett technológiájú termelőeszközök, csomagológépek, valamint korszerű logisztikai háttér segítségével minden elvárásnak megfelelően teljesítjük. Partnereink felé teljes elkötelezettséget érzünk, ennek megfelelően leendő Vásárlóink szintén hosszútávon megbízható beszállítóra találnak bennünk. 

Magas színvonalon képzett, termelésben több évtizedes tapasztalattal rendelkező Kollégáinkkal látjuk el az ültetvényeken található növényállomány védelmét, továbbá a Kecskeméti Kertészeti Főiskolai Kar által folyamatosan végzett, kiterjedt vizsgálatok elvégeztetésével törekszünk, hogy a lehető legmagasabb minőségi elvárásoknak is eleget tehessünk. A gondosan kezelt termést szakszerű, a HACCP, valamint az IFS rendszereknek megfelelő körülmények között kezeljük és tároljuk hűtőházunkban. A Vásárlói igényeknek megfelelő termékszelektálást követően, a Linde Gáz Magyarország Zrt. -vel közösen elvégzett vizsgálat alapján, az árucikknek legmegfelelőbb élelmiszeripari védőgáz elegy hozzáadásával csomagoljuk. A Vásárlói kívánság szerint, az egalizált tasakokban 50 és 5000 gramm közötti mennyiség kerül kiszerelésre magas higiéniai elvárások betartása mellett. A kisebb adagokban kiszerelt fokhagyma tartósabb, mivel a különálló tasakok csak közvetlenül a felhasználás előtt kerülnek felbontásra. A csomagolási formának köszönhetően a termék nem dehidrálódik, színeződik el vagy veszít íz értékéből, aromájából, az folyamatos frissességet biztosít. Ily módon a Vásárlóink által előállított ételekhez vagy termékbe is mindig friss, aromában gazdag, lédús fokhagymát biztosítunk. Mindezek mellett készletnyilvántartásuk könnyebben követhetővé válik. A megrendelést követő gyors, pontos és precíz kiszállítást a folyamatosan márkaszervizekben felülvizsgált gépjárműparkunkkal tesszük lehetővé. A rakodótér higiéniájának fenntartásáról a heti, akár többszöri rendszerességgel elvégzett fertőtlenítéssel szavatolunk. Büszkék vagyunk rá, hogy Partnereink körében tudhatunk számos kiskereskedelmi üzletláncot, húsipari készítmények előállításával tevékenykedő vállalatot, valamint közétkeztetési szolgáltatókat. A fent említetteknek, valamint a háttérben működő összehangolt csapatmunkának köszönhetően, Vásárlóink mindig elégedettek a beszállított termékekkel, ami a legkiemelkedőbb érték Cégünk számára!

Csomagolási formák

Vásárlók felé érzett maximális elkötelezettségből adódóan, minden tekintetben eleget kívánunk tenni az általuk igényelt kiszerelési formák megvalósításában. Ennek megfelelően, kérésükre nyitottak vagyunk új csomagolási technikák alkalmazására is. 

Héjas egész fokhagyma:

Jelenleg 3 és 5 darabos csőhálóban, 500 grammos hálóban, valamint ömlesztve 5 kg mennyiséget tartalmazó zsákokban kínáljuk. 

Gerezd fokhagyma csőhálóban

300-500 grammos csőhálós kiszerelésben.

Tisztított fokhagyma vákuumcsomagolásban

Tisztított fokhagyma 100 grammtól 1000 grammos kiszerelésben konyhakészen, védőgázos vákuumcsomagolásban.

A fűszerlegenda

Méltán lehetünk büszkék az általunk termelt növényre, hiszen a világ majdnem összes konyhájának elengedhetetlen fűszere, amely nem csak ízt ad az ételnek, hanem jótékony hatással erősíti fogyasztóit. A fokhagyma maga a fűszerlegenda. A liliomfélék családjába tartozó fokhagyma minden valószínűség szerint Közép-Ázsiából származik, ahonnan gyorsan elterjedt minden kontinensre - nyugat felé a Földközi-tengeren, keletre Kína irányába és délnek, Indiába. Eljutásának majd minden területén birtokba vette a konyhát, újragondoltatta az addigi recepteket, és hamarosan a gyógyászatban is felfedezték jótékony hatását.

 A mintegy hatezer éves múlttal rendelkező fűszernövényt már az egyiptomiak is annyira kedvelték és oly fontos volt számukra, hogy a múmiáik mellé a sírkamrákban agyagból készült fokhagymafejeket tettek. A kutatók Tutankhamen sírkamrájában is találtak ilyen leleteket. Egy időszámításunk előtt 1500-1700-as évekből származó papiruszból az is világossá válik, hogy nem csak a túlvilági, úgymond "halottat kísérő csomagban" alkalmazták a fokhagymát, hanem mindenféle betegség kezelésére is. A daganatos szervi elváltozások, valamint a szívelégtelenségek kezelésével párhuzamosan, az általános erőnlét fokozására is alkalmazzák. Kheopsz piramisát megépítő szolgák étrendjében is szerepelt a fokhagyma. Továbbá Hérodotosz is megemlítette, hogy a piramis kövein hieroglifákkal tesznek utalásokat a munkát végzők fokhagymafogyasztása. Az ókori Egyiptomban élők fokhagymába vetett bizalma a szolgasorban senyvedő zsidókat is meggyőzte. A Szent Biblia tanítása szerint, az Ígéret földjére igyekvő zsidók is hangoztatták, hogy hiányt éreznek az Egyiptomban megismert fokhagyma iránt. Tetszetős is, kellemes íz világú, valamint betegségek és a néphagyomány szerint az ártó szellemekkel szemben is védelmet nyújt.

Az ókori Görögországban és Rómában a fokhagymát igen sűrűn alkalmazták ételeik ízesítésére, valamint - az egyiptomiakhoz hasonlóan - gyógyításra is felhasználták. A skorpiók elűzése mellett, kutyaharapás kezelésére, továbbá húgyúti fertőzéseket, asztmát, valamint bizonyos esetben leprát is hatásosan orvosoltak vele. 

Az egyiptomi felhasználással megegyezően, görög olimpikonoknak szintén a napi étkezési kultúrájukhoz tartozott a fokhagyma. Az erőpróbákon történő részvételt megelőzően, valamint a csaták alkalmával szerzett sebeket is gyakorta ezzel kezelték. Hippokratész is javallotta a fokhagymát a pneumonia (tüdőgyulladás) orvoslására és más fertőzések megakadályozására, valamint emésztőszervi zavarokra és vizelethajtásra. A görögök gyógyítási sikereit látván a római legionáriusok részére is hamar kiszabták a napi fokhagyma fejadagot. 

A rómaiak gyógyításában is szerepet játszott a fokhagyma. Aurelius, Marcus, Galenus, Aurelius orvosa is akként vélekedett, hogy a növényrengeteg kór sikeres kezelésére és gyógyítására potenciális gyógyír. Idősebb Caius Plinius Secundus, a híres író, polihisztor és természettudós szintén méltatóan jegyzetelt a növényről, és javaslatot tett a fokhagyma napi fogyasztására a "Histoia Naturalis", avagy a természet története című enciklopédiában.  

Egy a középkorban 100 éves kor megélő német apáca, Bingeni Boldog Hildegárd(1079-1179) orvosi köteteiben hosszasan írt feljegyzéseket a teljesen nyers fokhagymával orvosolható, korábban végzetesnek vélt kórokról. Az 1655-ben évben az Angliában fellépő pestisjárvány idején az 1518-as évben alapított és a mai napig is fennálló Royal College of Physicians szintén a teljesen nyers fokhagyma alkalmazását javallotta. Megközelítőleg ugyanekkor az angol orvosok a magas mortalitással járó himlő gyógyítására sikerrel alkalmazzák a növényt.

Egyes népi legendák úgy tartják a fokhagymáról, hogy megvéd a gonosz szándék, valamint a szemmel verés ellen, elűzi a boszorkányokat, és törhetetlen oltalmat nyújt a vámpíroktól. Erdélyben a házak kilincseit emellett ablakkereteit is gondosan bedörzsölték a növénnyel, annak érdekében, hogy a vámpírok ne akarják megízlelni a háziakat. Mindemellett, amennyiben az elhunytnál felvetődhetett vámpír-lét kockázata, a gyászszertartást megelőzően néhány gerezd fokhagymát helyeztek a halott szájüregébe.

Kiemelkedő ízvilága, gyógyhatása, továbbá a néphagyomány szerinti "gonosz űzésében" való szerepe mellett, a fokhagymát kitűnő afrodiziákumként is emlegetik. Az ókori indiaiak úgy vélik, nem pusztán a szerelem oltárán történő áldozás vágyára van jótékony hatással, hanem magában foglalja a hosszú élet titkát is.