Gyógyászat

A gyógyszeripari készítmények az alapanyag (nyers fokhagyma) hatásos vegyületeinek általában csak tört részét (kb. 10%-át) tartalmazzák, a készítési eljárástól függően sűrűn mindössze a hatóanyagok egy- két részét. Abban az esetben, ha a friss fokhagymát hevült alkohol gőzével kezelik, megállítják az alliináz enzim aktivitását; később a növényi részeket dehidrálják (fagyasztásos szárítással), megőrlik, majd drazsét vagy zselatintokot formálnak belőlük. 

 Ezen eljárás folyamán kapott produktum nem tartalmaz alliint. A fokhagymák kivonata, illetve - elegyek ciklodextrinnel molekuláris kapszulákba zárhatók, és az ekként kapott por alakú termék hosszasan raktározható, illatmentes, a jótékony összetevők az emésztés folyamán ismételten felszabadulnak és könnyen fel képesek szívódni. 

A kezeletlen fokhagymában megtalálható jótékony, biológiailag aktív anyagok száma meghaladja a kétszázat - vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat és enzimeket is tartalmaz. A fokhagyma kéntartalmú vegyületeinek száma meghaladja a 70-et. Legfőbb hatóanyaga az erőteljes antibiotikus befolyású allicin, mely emésztés folyamán keletkezik az allináz enzim hatására.

A boltok polcain már ebben a formájában kerül a vásárlókhoz. Ezen eljárást követően a készítmény szagtalan, azonban főként az effektív alliint foglalja magába. Némely gyártó olajos kivonatot készít a fokhagymából, akként, hogy a feldarabolt friss fokhagymát olíva vagy akár étolajban enyhén hevítik, majd áztatják. Az ekként kapott macerátumot normál emésztési folyamat által oszló zselatinkapszulákban értékesítik, amely ajoent foglal magába. Az illékony elegy kinyerésére az alaposan felaprított vagy akár pépesre zúzott friss fokhagymát néhány órát pihentetik, annak érdekében, hogy az alliináz enzim reakcióba léphessen és alaposan kifejthesse hatását, később vízgőz desztillációval szétválasztják az illékony oldatot és ugyancsak zselatintokokba töltik.

A fokhagymában lévő allin visszaállítja, normalizálja a gyors pulzusszámot, oldja a szív koszorúereinek görcsét ebből adódóan megfelelőbben funkcionál a szívizom vérellátottsága. Javítja a szív tel­jesítőképességét, kéntartalmú vegyületei szabályozni képesek a vér cukorszintjét, élénkítik az anyagcserét, jobbá teszik a vér keringését és tisztítják a májat a méreganyagoktól. A fokhagyma redukálja a vér koleszterin- és triglicerid szintet, csillapítja a hipertóniát (magas vérnyomást), mérsékli az izom görcseit, hasznosítható fertőzéses gombás bőrbetegségek ellen.

Az Egyesült Államokban a szívgyógyászok szakmai kiadványában, az American Heart Journalban tudósított disszertációból ismert, hogy az ajoén a thrombocytákat (vérlemezkék) funkcióját gátolja, így a fokhagymából nyert kivonat az aortapumpa koszorúereiben szintén megakadályozza a vérrögképződést. A szakismeretek alapján az érelmeszesedés preventálásához (megelőzés) és kikúrálására az egyik leghatásosabb gyógyír a fokhagyma. Redukálni képes a káros LDL (koleszterin) szintjét a vérben, mindemellett serkenti a HDL, úgymond jó" koleszterin szintjét, így gátolva az erek elmeszesedést. Tágítja az ereket, bizonyítottan csökkenti a vérnyomást (metíl-allil-triszulfid). A fokhagyma értágító hatása leginkább a szem, a láb és az agy, szívtől távolabb elhelyezkedő, elszűkült hajszálerein érvényesül. Ennek köszönhetően jótékonyan hat egyes migrénes fejfájás kezelésében. A bélcsatorna több fertőzésére, mint például a hasmenés vagy a bélhurut szintén kedvező hatású. Számos tüdőbetegség terápiájára veszik igénybe. Figyelemfelkeltő antibiotikus befolyása végett az influenza és köhögéses megbetegedés, mint a légcső- és hörghurut orvoslására szintén hatásos ellenszer. Mára tudjuk, hogy a fokhagyma antibiotikumként funkcionál és olyan mikroorganizmusokkal képes felvenni a harcot, mint az Escherichia, a Proteus, a Staphylococcus és a Pseudomonas. Ismerté vált, hogy a növénynek parazitaellenes hatása, továbbá a herpeszvírussal és a Candida albicans elnevezésű gombafertőzés ellen szintén jótékony hatású. Mindezeken túlmenően hatásos féregűző, az Enterobius vermicularis(cérnagiliszta) kiűzésében potenciális kiegészítő medicina.

Egyértelművé vált a legújabb kutatások alapján, hogy a fokhagyma fogyasztásának rákel­lenes hatása is van. Rákkutatók tanulmányai alapján azoknál a pácienseknél, akiknek táplálkozási szokásában rendszeresen megtalálható a fokhagyma, vagy más az Allium családjába tartozó növény, gyomorrákot sokkal elenyészőbb mértékben diagnosztizáltak, mint azoknál, akik ezt mellőzték.

A Carcinogenesis nevű szaklap arról számolt be, hogy a fokhagyma igen jótékonynak és hatékonynak bizonyult a bőrrák ellen is, valamint fogyasztása kifejezetten redukálja a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Fokhagymakúra

A jótékony hatás elérése érdekében 3 gramm (1-3 cikkely) friss fokhagyma fogyasztása javasolt három, maximum öt hónapig. Ezt követően a kúrát legalább két hetes időtartamra fel kell függeszteni.

A nyers fokhagymát oly módon fogyasszuk el, hogy a kisebb gerezdeket biztonságosan lenyelhető méretű részekre vágjuk, majd bő vízzel lenyeljük, akként, hogy az a szájüreggel a lehető legkevesebbet érintkezzen. Ezzel a módszerrel a növény okozta kellemetlen lehelet elkerülhető.

Amennyiben nem sikerül a fent leírt módon elfogyasztani, illata ellen rágjunk el néhány petrezselyem levelet vagy édesköményt. 

Fontos!

A fokhagyma mértéktelen fogyasztása mérgezést okozhat! 9-10 cikkelyt meghaladó mennyiség bevitele nem javasolt, mivel máj és gyomorpanaszok léphetnek fel vagy allergiás reakciót válthat ki. A kúra szoptatás közbeni alkalmazása ellenjavallott!