Főbb fajtáink

...és hogy melyik alma a magyar fogyasztók kedvence? Ezt döntsék el Önök!

Gála fajták

A nagysikerű 'Gala' almafajtát James Hutton Kidd nemesítette Új-Zélandon a 'Kidd's Orange Red' és a 'Golden Delicious' fajták keresztezésével.

A Gala almák íze kellemesen édeskés, jellegzetesen aromás, harmonikus, kevés savtartalommal. 

Gyümölcse középnagy (150-170 g), gömbölyded formájú, ropogós, kemény húsú, lédús. Héja sima, enyhén viaszos, az alapfajta esetén sárgás alapszínen narancsvörösen-világospirosan csíkozott, de a szín és a színek intenzitása a típusoktól függően változhat.

A Gala-típusok érési ideje augusztus végétől szeptember végéig tart. A túlérés elkerülése érdekében a szedést több (3-4) menetben érdemes elvégezni. Jól szállítható és jól tárolható alma (normál tárolóban 4 hónapig, szabályozott légterű tárolóban 6 hónapig tartható el).


Golden Delicious

A Golden Delicious fajta az USA-ból származik, feltevések szerint a 'Grines Golden'-nel megporzódott 'Golden Reinette' magvából keletkezett. 1916-ban került kereskedelmi forgalomba. Méltán nevezhető a világ eddig legsikeresebb almafajtájának, hiszen nemcsak Amerikában, hanem Európában is a fő fajták közé került.

Szeptember végén - október elején szedhető. Gyümölcsei egyszerre vagy két menetben is betakaríthatók. Fogyasztási érettségét a szüretet követő időponttól 6 hónapig is megőrzi.

Gyümölcse tetszetős, mérete berakódástól, vízellátástól függően középnagy vagy nagy (140-180 g). Héja vékony, az érés kezdetén zöldessárga, majd éretten aranysárga színű lesz. Gyümölcshúsa sárgás színű, leveses, roppanó; édes, enyhén savas, kissé illatos.

Gyümölcsei érzékenyek a nyomódásra.

Red Chief

Jól színeződő és kedvező tárolási tulajdonságokkal bíró fajta. Nagy, sötétbordó gyümölcsei feltűnőek. Szedési érettségét szeptember második felében - október legelején éri el. A hosszabb tárolás folyamán is döntő részben megtartja előnyös színét - a Starking-típusok többi tagjával szemben, melyek héja tavaszra gyakran elveszíti élénk színüket, és a gyümölcsök héjazata barnás színárnyalatúvá válik. 

Summerred

A 'McIntosh' és a 'Golden Delicious' szülőfajtákból származó kanadai almafajta. Gyümölcshúsa a nyári fajtáknál megszokottnál szilárdabb, a szállítást és az egyéb műveleteket jól tűri. Jelenleg az érési sor első igazán üzemi árufajtája, melynek gyümölcsei jól értékesíthetők.

Gyümölcse középnagy (170 g), megnyúlt csonkakúp alakú, felületének nagy részén élénkpiros fedőszínnel, amelyet rendkívül attraktívvá tesznek a fehéres paraszemölcsök. Íze kellemesen savas, enyhén illatos.

Augusztus közepétől két-három menetben szedhető, és a szedéstől szeptember végéig fogyasztható. Hűtőtárolókban körülbelül október közepéig tárolható.

Mollies delicious

Az egyik nagy kedvencünk ez a nyár végén, általában augusztus utolsó hetétől szedhető desszertalma. A gyümölcs nagy, vagy igen nagy méretűre nőhet, színe a sárga, a piros, a narancs és a rózsaszín csíkozott keverékéből áll össze, húsa sárgás, roppanó, lédús, kifejezetten finom, fűszeres aromával!

Hűtőben két hónapig tartható el. Nálunk a permetezés teljes hiánya mellett is gyönyörűen terem!

Idared

Az 'Idared' a 'Jonathan'-fajtacsoportba tartozik, a 'Jonathan' és a 'Wagener' fajtákból nemesítették az 1930-as években az USA-beli Idaho államban, innen ered a neve. 

Az 'Idared' az egyik leghosszabban és jobb minőségben tárolható almafajtánk, így a magyar almatermesztés sikerfajtájának tekinthető. Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű (170-200 g), enyhén lapított gömb alakú, a közepénél "hasas". Húsa sárgásfehér színű, lédús, idővel lassan puhuló, nyomódásra érzékeny. Íze kellemesen, enyhén savanykás, bár kissé aromaszegény.

Szedési érettségét szeptember végén - október elején éri el. Korai szedés esetén az íze és színeződése nem lesz kielégítő. 

Szabályzott légtérben június-júliusig is eltartható. Tárolhatósága kiemelkedően jó, mivel savai igen lassan bomlanak. 


Jonagored

Az USA-ból származó almafajta; a 'Golden Delicious' fajtának a 'Jonathan' fajta általi megporzásából keletkezett. Magyarországon 1984 óta államilag elismert fajta, de az utóbbi években már inkább a klónjait szaporítják.

Gyümölcse nagyméretű (220-250 g), gömbölyű, nagyon szépen színeződik, sárgászöld alapszínén a gyümölcsfelület 30-45%-a világospiros fedőszínnel borított. Közepesen vastag héját viaszréteg védi. Világossárga húsa laza, lédús, édes-gyengén savanyú, jellegzetesen fűszeres; jobb a zamata, mint a 'Delicious' fajtáé, magháza kicsi. Barnulásra nem hajlamos.

Szedését a világospiros fedőszín kialakulásához kell időzíteni, ez általában szeptember végére, október elejére esik. Fogyasztási érettségét tárolótípustól függően 4-10 hónapig is megőrzi.

Jonathan

1800-ban New York államban véletlen magoncként jött létre és értékének felismerőjéről, Jonathan Hasbrouck-ról nevezték el. Európa valamennyi almatermesztő országában megismerték, de hazánkon kívül sehol sem vált fő fajtává. Magyarországon Bereczki Máté 1882-ben ismertette és írta le.

Gyümölcse közepes, kicsi (60-65 mm átmérőjű), napos oldalán piros alapszínű. Kiváló zamatú gyümölcs; elsősorban jellegzetesen savas íze, tetszetőssége és alakja miatt vált kedveltté. Szeptember hónapban szedhető és 5-6 hónapig - csak a szabályozott légterű tárolókban - tárolható.. 

Az agrotechnikával szemben meglehetősen igényes. A hajtás és a gyümölcs is nagyon érzékeny a lisztharmatra, növényvédelme ezért költséges.

Red Rome Van Well

A 'Red Rome Van Well' almafajta a 'Rome Beauty' fajtának egy amerikai faiskolában keletkezett rügymutánsa. Októberben, az 'Idared'-del egy időben érik. Gyümölcse nagyon tetszetős megjelenésű, íze kevéssé aromás.

Gyümölcsének mérete közepesen nagy vagy nagy (150-200 g), alakja felülről lapított, gömbölyded. Héja vastag, sima felületű, enyhén viaszos. Terméstechnológiánknak köszönhetően a gyümölcs több mint 90 százalékát borító élénkpiros fedőszín alakul ki.

Húsa sárgásfehér, szilárd, ropogós, lédús, a szállítást és a manipulálást jól tűri. Íze enyhén savanykás, aromában szegény. Érési ideje október első fele, az Idareddel egy időben szedhető.

Színét a a feldolgozás során is megtartja. Jól szállítható.

Tárolása speciális szaktudást igényel, mert könnyen lefoltosodik, savai könnyen lebomlanak. Kontrollált légkörű hűtőtárolóban márciusig is érdemes tárolni.

Akane

A Jonathan és a Worcester Pearmain alma hibridje .Gyümölcse kicsi vagy közepes, 130-140g tömegű, a Jonathanéhoz hasonló. Húsa fehér, kemény, roppanó, lédús, íze kellemesen édes-savas. Gyümölcse nem hullik, akár egy hónapig is a fán hagyható, anélkül, hogy a beltartalmi értékét befolyásolná.

Augusztus harmadik dekádjában szüretelhető, hűtőben két hónapig tárolható. Jól tűri az árúvá készítést és a szállítást is. Kiváló ivólé készíthető belőle.